Właściwości odżywcze i lecznicze daktyli

O daktylach najczęściej mówi się w kontekście smacznej, a jednocześnie dostarczającej nam energii przekąski. Ich znakomite właściwości nie ograniczają się jednak do zapewnienia nam zastrzyku energii. Daktyle zaopatrują nasz organizm w witaminy z grupy B, a także w wiele składników mineralnych takich, jak choćby fosfor, mangan, magnez, cynk, bor, kobalt, potas, selen, żelazo oraz wapń. Nic zatem dziwnego, że ich wpływ na nasz organizm jest nie tylko pozytywny, ale i wyjątkowo wszechstronny.

Gdy je wysuszymy, zyskujemy także bardzo bogate źródło błonnika pokarmowego. Ich właściwości odżywcze nie zawsze są takie same i wiele zależy od tego, z jaką odmianą daktyli mamy do czynienia. Nie ma jednak takiej, której nie warto byłoby jeść, bo jest mniej atrakcyjna niż pozostałe.
Na liście najbardziej znanych właściwości daktyli znajduje się: wspomaganie układu nerwowego, zapobieganie powstawaniu cellulitu wodnego, regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej naszego organizmu, przeciwdziałanie anemii oraz wspomaganie stanu naszych oczu. Daktyle znane są również z tego, że prowadzą do wzmocnienia zębów i kości, wpływają korzystnie na nasz metabolizm i są sposobem na unikanie chorób krążenia.

Nie można też zapominać o tym, że po daktyle często i bardzo chętnie sięgają kobiety oczekujące na przyjście na świat dziecka, jest to bowiem cenne źródło kwasu foliowego. Daktyle przydają się również w profilaktyce osteoporozy, mają bowiem wysoką zawartość boru, magnezu oraz wapnia. Owoce daktylowca są też wysoko cenione jako źródło salicylanów, a więc środkach o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwzakrzepowych. Już choćby dlatego w przeszłości stosowano je w okolicznościach, w jakich my dziś sięgamy po aspirynę.